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Issue
A Probate Judge has inquired as to the present applicability of Advisory Opinion 97-3,
issued October 14, 1997. The issue in Opinion 97-3 was whether a judge may act as a cashier at
a used book sale held to benefit a non-profit library or at a food stand operated by a charitable

organization.

Statement of Facts

The Ethics Committee applying the then existing Code of Judicial Conduct responded
that the suggested activity was a violation of the then existing Code.

Applicable Provisions

The Supreme Judicial Court in Docket No. SJC-112-A amended the Maine Code of
Judicial Conduct, effective July 1, 2005. The pertinent provisions of the Amendment are as

follows:
Canon 4(C)(3)(b):

(b) A judge as an officer, director, trustee or non-legal advisor, or as a
member or otherwise:

(1) may assist such an organization in planning fund-raising and
may participate in the management and investment of the organization’s funds,
but shall not personally participate in the solicitation of funds or other fund-
raising activities, except that a judge may: (a) solicit funds from other judges over
whom the judge does not exercise supervisory or appellate authority; (b) be listed
as an officer, director, or trustee of such an organization on its fund-raising letters,
but may not sign that letter or be listed as a judge or as honorable; and (¢) work at
a fund-raising event so long as the judge’s participation could not reasonably be
perceived by others as directly soliciting funds.




Discussion
As we understand the Amendment effective July 1, 2005, it was intended in part at least
to allow judicial officers to work at fund-raising events so long as the judge’s participation could
not reasonably be perceived by others as directly soliciting funds.
Thus, if the issues presented in Opinion No. 97-3 were presented today; namely, whether
a judge may act as a cashier at a used book sale held to benefit a non-profit library or at a food
stand operated by a charitable organization, the Judicial Ethics Committee would apply the new
standard and approve the activity.
Conclusion
In view of the 2005 Amendment to the Code, and thus a change in the legal standard to

be applied, Advisory Opinion 97-3 has no continuing validity.
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